V súčasnosti už sušené ovocie nie je takou vzácnosťou ako kedysi a každý štát produkuje vlastné tradičné plody. Techniky a formy sušenia sú rôzne. Či už za využitia prirodzeného slnečného žiarenia, tepla alebo mrazu vo vákuu (lyofilizácia).
Plody sa môžu sušiť celé (hrozno, marhule, datle) alebo rozpolené prípadne nakrájané na plátky (jablká, kivi, banán, papája, ananás). Zvyšková vlhkosť sa môže pohybovať od 3-8% až do 16-18%. Usušením sa celý proces prípravy nemusí končiť, plody sa ďalej môžu sekať a mixovať na pastu alebo pri vyššej vlhkosti spracovať na pretlak.
Výživová hodnota sušených plodov je vysoká. Dodávajú do organizmu riadnu dávku vlákniny, ovocné (kyselina jablčná a kyselina vínna) a organické kyseliny prispievajú k zvýšeniu chuti do jedla a pôsobia antimikrobiálne (potláčajú rast plesní a baktérií). Tým, že sušené plody majú nízke pH, nízky obsah vody a obsahujú zdraviu priaznivé kyseliny sa radia medzi pozoruhodne stabilné potraviny. Doteraz neexistuje žiadny známy prípad ochorenia prenášaného potravou, ktorý by súvisel zo sušeným ovocím.
Recept na ovocnú kožu
1kg ovocia (maliny, jahody, čučoriedky, nektarinky atď)
2-3 banány
Ovocie rozmixujte a rozotrite na pečiaci papier na plech a sušte v rúre cca 8-9h pri 80°C dovtedy kým koža nie je lesklá a ešte ohybná. Po vychladnutí stiahnite papier a kožu môžete strihať nožnicami prípadne krájať krájačom na pizzu.
Použitie kože je variabilné: ako cukríky pre deti, ako ozdoba na zákusky alebo torty, dajú sa z nej vyrobiť ovocné tyčinky zlepením jednotlivých vrstiev s orieškami a hustým javorovým sirupom.
Domáca vegeta
3-4kg ľubovoľnej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák, cibuľa, cesnak, kel, kaleráb, karfiol, červená a zelená paprika, zeler atď)
vňať ligurčeka
vňať petržlenu
vňať zeleru
kurkuma
1-2kg morskej soli
Umytú zeleninu a vňate zomeľte na mäsovom mlynčeku a zmiešajte zo soľou. Zmes rozprestrite v tenkej vrstve na plech. Sušte pri 50-60°C, pri pootvorených dvierkach rúry dovtedy kým sa zelenina zo soľou úplne neusušia. Potom vegetu rozmixujte na jemnejšie alebo hrubšie podľa chuti a pridajte kurkumu.